18 Aralık 2011 Pazar

polen


Arı poleni mucizesi


Polen, bilhassa beraberinde arı sütü de kullanıldığı takdirde kullanıcılarına hayal edemeyecekleri bir performansın kapısını aralar. Kullanıcılar, eğer yaşamlarına bir miktar eksersiz de katarlarsa performans artışı daha da boyutlu olur.
Ağır hastalıklarla mücadelede polen kullanımı önemli bir gıda desteği olarak ağır süreci taşımada bünyeyi destekler. Öte yandan, gelişme çağındaki çocuk ve gençlerde arı sütü ve polen kullanımı zihinsel ve bedensel gelişmelerine yardımcı olur.

Arı Poleni vitamin, mineral, protein, aminoasit... yani yaşam için gerekli pek çok unsuru en yüksek oran ve kalitede içerir.. Bitkisel yaşamın özünün özü diye adlandırılan polenin bir diğer adı ise mükemmel gıda "dır.
İnanılmaz oranlarda esanisyel ve B vitamini zindeliğe ve karaciğer sağlığına katkı sağlar. Büyüme çağında olanlara tam ihtiyaçlarını duydukları protein ve tüm esansiyelleri (bedende üretilemeyen tüm aminositler) sağlar. En yakın takipçisinden 200 kat daha fazla antioksidandır(Kansere karşı koruyucu). Polenin bir çay kaşığında 2 kilo kemiksiz ve yağsız et ya da 12 litre sütteki kadar esansiyel bulunur.
Total sindirimi sadece 2 saat süren polen, araştırmalara göre beden tarafından en kolay hazmedilen ve içerdiği esansiyel ve gıdalarla en hızlı şekilde vücudumuzda dolaşıma giren besinlerden biridir. Öğün sonraları beden kanının önemli bir kısmının sindirimde rol oynamasıyla gelen performans kaybı, öğün yerine polen alımında yaşanmaz. Bilakis polen ile gelen ekstra performans da eklenir. Yoğun iş hayatı ve toplantıları olan işadamları ya da zindeliğe ihtiyaç duyan bilim insanları ve öğrenciler polenin bu özelliğinden yararlanmak için bazı öğünlerinde sadece polen alabilirler. Bu şekilde ihtiyaç duyulan tüm esansiyel ve besinler alınmış olurken uzun süre tokluk hissi de duyulur. Öğün amacıyla polen alımı 25-30 grama kadar çıkarılabilir. Polenin
Uyarı: İlk kez Polen alımı yapanları yarım çay kaşığı gibi küçük miktarlarla başlamaları ideal dozlara zaman içesinde yavaş yavaş çıkmaları önerilir!




Arı Poleninin bazı faydalarını şu başlıklarla özetleyebiliriz:

ÖNEMLİ UYARI: BAHAR NEZLESİ DE DENİLEN POLEN ALERJİNİZ VARSA, BU ÜRÜNÜ KULLANMAYINIZ!

ARI POLENİ KALİTESİ

Arı poleni kalitesi içerdiği renk dağılımına, toplandığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Dünya'da 2 temel ekol olarak İspanya ve Kanada polenleri başı çeker. İspanyol poleni dünya ticaretinde en çok talep edilendir. Bu poleni bitki örtüsüne bağlı olarak daha mat renk dağılımda olan Kanada poleni izler.
Yerli Polenimiz esas itibariyle İspanyol poleni sınıfında Akdeniz bitki örtüsünü yansıtan kalitededir. Ancak, profesyonel üretimi sınırlı olduğundan dünya piyasına girme oranı gerilerdedir.. Genelde Yerli arz-talep dengesi içinde kalmıştır. Yerli polen çeşitliliği içinde Karadeniz bölgesi poleni iç piyasaya pazarlamada öne çıkarılmıştır.

Polenin kullanım şekli ve saklanma koşulları

   Buzdolabında Muhafaza Ediniz
Arı Polenini buzdolabınızın raf bölümünde 18 ay süreyle saklayabilirsiniz.
Tüketim Miktarını Yavaş Yavaş Artırınız
Genel kullanım amaçları için günlük 10-15 gr kullanımlası yeterlidir. Ancak direkt bu miktarlar ile başlamayınız! Önce, bir çay kaşığı miktar ile başlayıp her gün biraz artırarak bir-iki hafta içinde 10-15gr miktara ulaşabilirsiniz. Anabolik etkiler için ise günlük kullanım miktarını 32gr'ın üstüne çıkarmanız gerekir. Bu miktarın hedeflenmesi halinde kullanımın yine yavaş yavaş artırılmasıyla bir-bir buçuk aylık bir süreci beklemek gerekir. Kullanım dozunu 35gr'ın üzerine ise çıkarmayınız!
Yukarıda yer alan miktarlar yetişkinler içindir. Çocuklar için ise 3-5 gr'lık bir tüketim yeterlidir. Yaş aralığı 2-6 olan çocuklar için ise günlük tüketim 2 gr olarak tavsiye edilmektedir.
Arı Polenini Kullanmadan Önce Bir İşlem
Satışa sunduğumuz Arı Poleni, organik ve doğal şartlarda direkt arı kovanları girişlerine takılan filtrelerle elde edilmiştir. Ve özelliklerinin kaybolmaması için başka bir işlemden geçmeden sadece naturel yollarla kurutulmuştur. Bu nedenle ürün içerisinde binde biri aşmayan miktarlarda toz unsuru bulunabilir. Kullanmadan, önce bir miktar suya konulduğunda toz su yüzene çıkar ve siz kaşıkla alarak bundan temizleyebilirsiniz.
Kullanım Şekileri...
Arı Polenini pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Hatta siz de kendinize en uygun farklı bir yol bulabilirsiniz. Polen, suda ve sıvıda bir süre kaldığında erir.. Çok hafif ısıtılmış sıvıda (40-45 dereceye kadar... Daha sıcak ortamlarda özelliğini kaybetmeye başlar.) ise çayda şekerin eridiği gibi hemen çözülür. Bu çözeltiyi ister meyve suyuyla, ister sütle beraber isterse sade şekilde kullanabilirsiniz.. Fazla kaloriden sakınılması noktasından sade şekilde tüketilmesini öneriyoruz. Tadı biraz şekerimsidir. Ancak, ağız tadınıza uymaz ise ve başka besin katkılarıyla tüketmek istemiyorsanız.. Bir kaşıkla ağzınıza atıp üzerine bir bardak su içerek hap gibi de yutabilirsiniz.
Çocuklarınıza Sevecekleri Karışımlar İçinde Veriniz
Polenin tadı çocukların hoşuna gitmeyebilir. Çocuklarımıza şekerli süt ya da bal içinde karıştırarak verebiliriz.
Yan Etkileri
Saptanmış herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir. Bahar Nezlesi de denilen Polen alerjisi olanlar ise kesinlikle kullanmamalıdırlar.
Arısütü gibi polen de metabolizmayı olumlu etkiler. Ancak, hareketsiz kalmada ısrarlı olanlar için ve obezliğe yatkın çocuklar için kullanımlarda kilo kontrolü de yapılmalı, egzersiz ve hareketli olmaya yönlendirmeliyiz.
Arı Sütü, Polen, Propolis ve Saf Bal 7'den 77'ye çocuk-kadın-erkek herkese sayısız faydalar sağlayan super etkin ve tamamen doğal ürünlerdir. Tüm vitamin ve mineralleri, enfeksiyonlara karşı yüksek ve doğal antibiyotik etkileri, kemoterapi ve ağır tedavilerin yan etkilerine karşı koruyucu özellikleri ve akıl almaz oranda esansiyelleri içeren bu ürünler bir gençlik, sağlık ve uzun yaşam iksiri görevi görür.
Bitkisel tedavi veya antioksidan alımı amacıyla kullanılan en yakın takipçilerine göre arı ürünleri 100 katlara varan inanılmaz üstünlükler içerir. İnsan bedeninde bulunan 10 trilyon hücrenin serbest radikallerin saldırısına her an maruz kaldığı düşünülürse bu super antioksidan değerlerin avantajı ortaya çıkar. Sitemizde arı ürünleri hakkında yapılan sayısız üniversite araştırmalarına linkler ve bilim adamlarının vardıkları sonuçlara ulaşabilirsiniz. Aşağıda bu ürünlerin temel bazı faydalarını, paragraf altlarında linki verilen ilgili sayfalarda ise deneysel sonuçların ayrıntılarını bulabilirsiniz:
Arı Sütü çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerine hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren önemli ve doğal bir katkıdır. Arı sütü ve arı ürünlerinin tekil ve beraber kullanımlarıyla ortaya çıkan sayısız yararlardan bazıları şöyledir:
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi üzerinde yoğunlaşmış bilimsel araştırmalar da mevcuttur: Prof. Sver ve arkadaşları denekler üzerinde yaptıkları deneylerin sonucuna göre arı sütünün bağışıklığı kuvvetlendirici belirgin etkilerini ispatlamışlardır. Bağışıklık sistemini arı ürünlerinin kompozit kullanımı tam olarak destekler. Arı Sütü, Polen ve Propolisin ideal doz ve kullanım şekilleriyle, kalp-damar, sindirim, sinir ve savunma sistemleri güçlenir ve bünye hastalıklara karşı önemli oranda direnç kazanır. T1-T2 savunma hücrelerinin artışı ve direnci konusunda da etkin oldukları tesbit edilmiştir.. 7'den 77'ye her yaştan Kullanıcının genel durumlarında gözle görülür iyileşmeler gözlenir.
Arı ürünleri Kanserle medikal mücadelede hastanın direncini artıran ağır yan etkileri tolere eden destek yönleriyle ön plana çıkar. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur. Tayvan Memorial Tıp fakültesinde görevli tüm onkologların katıldığı araştırmanın sonucunda medikal tedaviyle beraber kullanılmasının yayılımı iki kat yavaşlattığı ifade edilmiştir. Bu ve benzeri araştırmalarla ilgili detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ürünler güçlü anti-kanser ve antioksidan tanımına da girmektedir. Buna bağlı olarak önleyici ve koruyucu tıp anlamında ayrı bir önem verilmektedir. Kullanıcılar kemoterapi seansları ardından daha hızlı toparlanmakta, kan değerleri ve dirençleri yükselmektedir
Gebelik; gebe kalma ya da bırakma yönünden sorunlu aile bireylerine arı sütü ve polen kullanımı önemle tavsiye edilir. Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde pek çok kaynakta düzenli arı sütü ve polen kullanımıyla gebelik şansının yükseldiği belirtilmiştir. Sohaq Üniversitesi'nde jinekolojide tedavi gören 99 çift üzerinde yapılan bir deneyde gebelik şansının ~3,3 kat arttığı sonucuna varilmiştir..
Fırat Üniversitesi'nde gerçekleştirilen gebelik konulu araştırma sonuçlarına göre sperm sayı ve kalitesi arı sütü kullanımıyla belirgin artış göstererek gebelik ihtimali buna bağlı olarak artmaktadır. Ayrıca, arı sütünün gelişme ve büyümeyi hızlandırıcı, hormonal düzenleyici, cinsel gücü ve döl verimini arttırıcı olarak da kullanıldığına dikkat çeken araştırma tüm bu içeriğiyle arı ürünlerinin gebelik amaçlı kullanımına işaret etmektedir.
Sara (Epilepsi) hastaları için şifa kaynağıdır. Düzenli kullanıcıların tanıklıklarında, düzenli arı sütü ve polen kullanımında nöbetlerin hafiflediği va nöbet aralarının açıldığı belirtilmiştir.
Diabetlerin, düzenli almaları halinde, insülin kullanımını azami yarı yarıya oranlara kadar azaltabildikleri gözlenmiştir. Tip II Diabetler ise kan şekerini düşüren özelliğinden yararlanarak ilaç kullanımını azaltabilmektedirler.
Zihin açıklığı için kullanılan ve beyin gücüne güç katan özelliği ile arı sütü öğrenciler ve zihin yönüyle öne çıkan meslek sahipleri için super benzin görevi gören bir üründür. Zihin gücü için arı sütüyle birlikte mükemmel gıda olarak adlandırılan polen de önerilir.
Unutkanlık, Parkinson, Alzheimer ve benzeri diğer sinir sistemi hastalıklarına deva olan acetylcholine maddesi ve phospho - lipids'ler bakımından arı sütü zengin içeriklidir. Buna ek olarak, arı sütü ve polen içeriklerinde yine zengin oranlarda bulunan doğal hormonlar, mineraller, B-Kompleks vitaminleri, folik asit ve bazı yağ asitleri de özellikle beyin ve sinir sistemi başta olmak üzere, beden genelinde olumlu ve şifalı etkiler gösterirler.
Migren Ağrılarını azaltıp dindiren özellikleriyle arı sütü ve propolis şifalı, etkin ve doğal çözümlerdir.
Bu iki ürünün Güçlü Antidepresan özellikleri de keşfedilmiştir. Anksiyete ve Yoğun Stres şikayetleri olanlara tamamen doğal ve yan-etkisiz kolaylıklar sunar.
Şehir yaşamının yan etkilerinden olan kronik yorgunluk, halsizlik, isteksizlik gibi sorunlara arı sütü ve polen yaygın olarak denenmiş çözümlerdir.
 Kemik Erimesine şifadır. Japonya Nagasaki Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiş olan bir çalışmada arı sütünün kemik dokusunu geliştirici ve destekleyici etkisi araştırılmıştır. Sadece arı sütü verilen deneklerde kemik yoğunluğunda %85 oranında artış saptanmıştır. Araştırmada arı sütünün bağırsaktan kalsiyum emilimini artırdığı ortaya konmuştur. Yine Japonya’da yapılmış başka bir araştırma ise hücre kültürü ortamında arı sütünün kemik yapımında görevli osteoblast hücreleri üzerinde etkili olarak kemik yapımı için gerekli tip 1 kollajen ve benzeri maddelerin sentezini uyardığını göstermiştir. Kemik erimisine karşı arı sütüyle birlikte kalsiyum değeri yüksek besinler ya da doğrudan kalsiyum ve magnezyum içeren destekler alınması önerilir.
Yaşlılıkta, arı sütü Hücre yenilenmesini tetikler. Yaşlandıkça ortaya çıkan hücre bölünmelerindeki arızaları giderir. Böylece Yaşlanma etkilerinin önüne geçerek, uzun ve sağlıklı bir gençliğin sürdürülmesine yol açar. Polen ise ileri yaşlarda çabuk hazmolan ve kolay emilim özelliği ve içerdiği inanılmaz oranda esansiyeller ile mükemmel gıdalanma imkanı sunar. Arı sütü ve polen kullanımı ikinci bir bahar etkisi getirir.
Kolesterolü düşürür: Üniversitelerde bilim adamlarınca yapılan araştırmalarda saf arı sütü kullanımının kolesterol'de yüzde 14 civarında ve trigliseridlerde ise yüzde 38'e kadar düşüşlere yol açtığı tesbit edilmiştir.Ayrıca, Kroner damarların ve karaciğerin incelenmesi sonucu arı sütü alanlarda önemli üstünlük gözlenmiştir. Yani mevcut kolesterol'ün kalp-damar ve karaciğer üzerindeki zararlarını tolere ettiği de saptanmıştır. Arı sütü yanında propolis de kan değerlerinin iyileşmesinde etkindir
Hiper Tansiyon, Oynak Tansiyon sorunlarına kalıcı devadır. Kullanıma başlandıktan çok kısa bir sürede kullanıcının kalp damar sisteminde dengeleyici yönüyle etkin olur. Damar tıkanıklığına da iyi gelir. Zira, damarların iç çeperini açar, kanı inceltir, böylece kan akışını en ücra kılcal damarlara kadar ulaşmasında rol oynar.
Fiziksel ya da zihinsel yoğun mesai yapanlara arı sütü ve polen iş-antreman öncesi kullanımlarda metabolik motivasyon ve yüksek performans sağlar, bedensel-zihinsel aktivite sonrası kullanımlarda ise dinlendirici ve dinginlik vericidir. Uzun yaşam ve gençlik iksiri olarak bilinirler.
Arı sütü, Kadınlarda Regl ve Menopoz dönemlerinde ve erkeklerde ise Andropoz döneminde bünyeyi destekler. Bir dizi araştırma sonuçlarının derlendiği bir bilimsel makalede de arı sütünün kadınlarda menopoz sonrası şikayetleri azaltıcı etkisi olduğu belirtilmiş ve yumurtalıkları ameliyatla çıkarılmış deney hayvanlarında yapılmış bir araştırmada arı sütünün bu etkisinin östrojen benzeri maddeler salgılatmak yoluyla gerçekleştirdiği anlatılmaktadır. Erkeklerde ise testerasyon hormonunun salgılanması şeklinde paralel etki kendini gösterir.
Kronik Ağrıları hafifleten ve gideren özellikleri bilimsel araştırmalarla tesbit edilmiştir. Arı sütünün hafifletici etkisine propolis de antiseptik etkileriyle takviye eder. Ağrı anlarında ılık suda alınacak propolisin terapik etkileri görünür.
İktidarsızlık ve İsteksizliğe: Damarları açan, kanı incelten, hormon dengesine katkı veren ve kas yapısı ile bünyeyi güçlendiren özellikleri ile iktidarsızlık sorununa arı sütü önemli bir çözümdür. Polen ise kas sistemi üzerinde performans artırıcı etki gösterir. Anı sütü vücudumuzun hormon dengesine katkıda bulunmasıyla cinsel isteksizlik ve soğukluğu yaşayan çiftlerde çözüme yardımcı olur.
Tiroid bezinin önemli bir otoimmun hastalığı olan Graves Hastalığı’nda otoimmun antikorları baskılayarak düzenleyici görev yapabileceği belirtilen arı sütünün, tiroid beziyle ilgili pek çok sorunda çözüme yardımcı olabileceği bildirilmiştir  
Eklem-Mafsal İltihabı (Arterit), Romatizma ağrıları, çeşitli iltihabi hastalıklar, karaciğer yağlanması ve eklem hastalıklarında yararlıdır.. Arı sütünün çeşitli iltihabi hastalıklarda başarı ile kullanılabileceğini destekleyen bir çalışma da Bulgaristan’da yapılmıştır. 125 iltihabi hastalık üzerinde yapılan araştırmada arı sütünün organizmada immino-biyolojik aktiviteyi arttırarak hastalığın önlenebileceği sonucuna varılmıştır. Propolis de iltihabi tüm hastalık ve enfeksiyonlarda önemli bir deva kaynağıdır.
Bronşiyal Astım, allerji, nefes darlığı ve sigaraya bağlı soluk alma zorluğu yaşayanlara arı sütü deva olur. Astım sorunu yaşayan kullanıcılardan kısa sürede ürünün olumlu etkisiyle yanıt alınmaktadır.
Kırışıklara, deri hastalıkları ve sorunlarına, sivilceye deva olan arı sütü ve propolis ten tazeliği/güzelliği veren ve deri nemini ve parlaklığını koruyan etkiler gösterir.. Bu sonuçlar için ten üzerine doğrudan propolis-bal uygulaması, deri üzerine küçük miktarlarda arı sütü uygulaması ve bu iki ürünün ağız yoluyla alımı önerilir. 







Çiçektozu (polen) Nedir? 

Bir kovanın önünden bakınca kovana giren bal arılarının arka ayaklarında sarı, kırmızı, mor, ya da başka renklerde topakçıklar görürüz. Bunlara çiçektozu (polen) denir. Çiçektozlarını arılar çiçeklerin erkek organlarının başçıklarında bulunan toz halindeki maddelerden toplamaktadırlar. Arılar bu tozları kovana taşıyıp bal ile karıştırarak yavrularını beslemektedirler. Çiçektozu yavru gelişimi için gerekli olan bütün protein, vitamin, mineral ve büyümeyi düzenleyici maddeleri içerir. Çiçektozu olmazsa yavru beslenmesi olmaz ve arıların gelişmesi durur.
Arıcı kovan girişine çiçektozu kapanları (polen tuzakları) koyarak arıların arka ayaklarında getirdikleri bu topakçıkları toplayabilir. Toplanan bu çiçektozu topakçıkları uygun yöntemlerle saklanarak insan sağlığı ve başka amaçlar için de kullanılabilir.
Çiçektozunun Faydaları Nelerdir? Çiçektozu Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Çiçektozu günlük olarak alındığında, vücudun gerekli protein, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktadır. Dengeli beslenmeyi sağlamak için günlük çiçektozu almak yeterlidir. Ayrıca Koruyucu ve tedavi edici özellikleri de vardır.

Çiçektozu (polen) Nerelerde Kullanılır?

Gelişme çağındaki çocuklarda beslenme bozukluğundan kaynaklanan gelişim bozukluklarını düzeltmek, düzenlemek, dengeli beslenmeyi sağlamak için.
Öğrencilerde dengeli beslenmek, zihinsel, bedensel yorgunlukları gidermek için.
Sporcularda ve yarış atlarında verimliliği sağlamak için.
Miskinlikten kurtulup zindeliği sağlamak için.
Kansızlığı önlemek ve gidermek için.
Bağırsak iltihaplarını ve kabızlığı önlemek, iyileştirmek için.
Hücre yenileyici özelliğiyle karaciğer ve kanser hastalıklarının tedavisi için.
Yaşlılarda prostat hastalığının gelişmesini önlemek için.
Aşırı yorgunluk ve stresten kaynaklanan cinsel isteksizliği gidermek için.
Erkeklerde kısırlığı tedavi etmek için.
Yüksek tansiyonun önlemesi ve tedavisi için.
Hastalıktan yeni kalkanların canlanması ve zindeliğe kavuşması için ve daha bazı rahatsızlıkların önlenmesi ve iyileştirilmesi için kullanılmaktadır.


Polene karşı allerjisi olanların polen yememesi gerekir.

Çiçektozu (polen) nasıl ve ne kadar alınır?

Eğer polen tatlı ve taze ise kaşıkla ağza alınıp ağızda eritilerek yutulur. Acı ise süt veya sevilen bir meyve suyu içinde eritilip içilebilir. Süzme bal üzerine serpilip yenebilir. Nasıl kolayınıza gelirse.
Büyükler iki yemek kaşığı çiçektozunu (20 – 30 gr.)sabah kahvaltısından yarım saat önce aç karnına ve gece yatmazdan önce alırlarsa günlük ihtiyaç karşılanmış olur. Çocuklar için büyüklüğüne göre 1 – 2 tatlı kaşığı yeterlidir. (10 – 20 gr.). Bir yemek kaşığı kuru çiçektozu yaklaşık 10 gr. dır

Çiçektozu (polen) nasıl saklanmalı?

Besin değeri en fazla olan çiçektozu yeni derlenmiş taze çiçektozudur. Taze çiçektozuna besin değeri en yakın olanı derin dondurucuda saklanmış olanıdır. Derlenen taze çiçektozları taze olarak birkaç günde tüketilecekse buzdolabında saklanabilir. Birkaç günde tüketilmeyecekse imkân varsa derin dondurucuya konmalıdır. Derin dondurucuda çiçektozu bir yıl taze olarak saklanabilir. Bu imkân yoksa uygun şekilde kurutulmalıdır. Kurutulmadan nemli olarak oda sıcaklığında bekletilen çiçektozunun birkaç günde bütün besin değeri kaybolur.
Çiçektozu kurutulunca rengi, tadı, kokusu değişir. Haliyle besin değerinde de azalma olur. Kurutulmuş çiçektozu oda sıcaklığında birkaç ay, Buzdolabında bir yıl, derin dondurucuda birkaç yıl saklanabilir. Oda sıcaklığında saklanacak çiçektozu güneş ışığı görmemeli, kuru ve karanlık ortamda saklanmalıdır.

Çiçektozunun (polenin) Kurutulması

Çiçektozu kapanında toplanan çiçektozları nemi fazla olan yerlerde her gün, nemi az olan yerlerde 1 – 2 gün ara ile toplanıp kalburdan ve rüzgârdan geçirilerek yabancı maddeler ayrılmalı. Daha sonra altına üstüne tülbent serilerek havadar ve gölge bir yerde kurutulmalıdır. Özel fırınlarda sıcaklık 42 dereceyi geçmeyecek şekilde de kurutulabilir. Nem oranı % 7 – 8 olacak şekilde kuruyunca ışık geçirmez bir kavanoz ya da başka bir kaba konularak saklanmalıdır.

1. Polenin Yapısı

Polen; çiçekli bitkilerde çiçeklerin erkek organlarınca üretilip dişi organın döllenmesini sağlayan basitçe çiçek tozu olarak da adlandırılan bitkilerin erkek cinsiyet hücreleridir. Bal arıları, poleni büyük oranda yavru gıdası olarak kullanırlar. Polen kıymetli bir protein, vitamin ve mineral madde kaynağıdır.
Polende 18 çeşit amino asit, 10 farklı mineral madde, B grubu vitaminlerinin tümüne ek olarak C, D, E vitaminleri, doğal hormon, enzim, koenzim, pigment, karbonhidrat ve fermentler bulunmaktadır. Kaynağına göre değişiklik göstermekle birlikte genel ortalama olarak polen; %35 karbonhidrat, %20 protein, %20 su, %5 lipid ve %20 dolayında diğer maddeler içerir. Polen, bir canlının büyüyüp gelişebilmesi için günlük alınması gereken aminoasitleri, vitaminleri ve mineral maddeleri yeterli miktarlarda ve denge içinde bulunduran yegane doğal besin maddesidir.Polenin kimyasal yapısı, rengi, tadı, kokusu ve şekli bitki türüne göre değişmektedir. Çoğunlukla sarı renkli olup siyah, mor, pembe renkli polenlere de rastlamak mümkündür. Ayrıca balın kaynağı, balda bulunan polenlerin analizi ile belirlenmektedir.

2. Polenin Üretimi

Polen, polen tuzakları kullanılarak toplanmaktadır. Kovan girişine değişik şekillerde monte edilebilen tuzaklardan geçen arının taşıdığı polen tuzak haznesinde birikir. Haznede biriken polen, 1-2 gün aralıklarla boşaltılıp 42 oC'ı geçmeyen sıcaklıkta kurutma dolaplarında kurutulup su oranı %7-8 oranına düşürülür. Daha sonra eleklerden geçirilip temizlenen polen hava almayacak şekilde ambalajlanıp 6 aylığa kadar olan depolama için oda sıcaklığında daha uzun süreli depolamalar için soğuk ortamda saklanır. Uzun süreli saklanacak kurutulmuş ve temizlenmiş polen CO2 gazı ile fümige edilebilir. Yapılan denemeler polen toplamanın, koloninin gelişmesi ve bunun sonucu olarak da bal üretimi üzerinde önemli olumsuz etkide bulunmadığını göstermiştir. Polen toplanması durumunda, arıların daha çok polen toplama seferine çıkarak ve polen tuzağına rağmen küçük polen kümelerini koloniye geçirerek ihtiyaçları olan poleni depoladıkları tespit edilmiştir.
Bal üretimi yanında, gerektiğinde koloni beslemesinde kullanmak veya ticari amaçla polen toplamanın daha kazançlı arıcılığa vesile olduğu kesindir. Polen, teknik olarak kurutma dolaplarında kurutulması yanında basit olarak havadar ve doğrudan güneş ışığı almayan gölge bir yerde kurutulabilir.

3. Polenin Tüketimi

Polen, daha önce de bahsedildiği üzere canlının gelişmesi ve büyümesi için günlük alınması gereken tüm gerekli maddeleri uygun denge içinde bulunduran yegane doğal besindir. Bu bakımdan insan sağlığı ve beslenmesinde ve genel vücut direncinin korunmasında büyük öneme sahiptir. Polen, sabahları aç karnına, kahvaltıdan en az yarım saat önce ya da akşam yemeğinden en az 4 saat sonra tercihen yatmadan önce sade olarak veya ılık süt ve meyve suları içinde alınmalıdır. Günlük alınması gereken doz duruma göre, yetişkinlerde 15-40 g, 6-12 yaş grubu çocuklarda 10-15 g, 3-5 yaş grubu çocuklarda ise 5-15 g'dır. Bir yemek kaşığı kuru polen yaklaşık 10 g'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder